Sterrenkindjes

Ben je mama, papa, grootouder of een andere naaste van een sterrenkindje? Ben je familie, vriend of kennis van een sterrenouder?

Op deze pagina bieden we je een overzicht van organisaties die een luisterend oor bieden, je kunnen ondersteunen, antwoord bieden op je vragen, … . 

Organisaties waar je terecht kan

Zorgnetwerk Sterrenkinderen

Zorgnetwerk Sterrenkinderen is een online hulpverleningsplatform rond perinataal verlies voor ouders die een kindje verliezen tijdens de (prille) zwangerschap, bij de geboorte of kort erna.

Website

Ouders van een overleden kind vzw

De zelfhulpgroep ‘Ouders Van een Overleden Kind’ (O.V.O.K.) wil ouders die een kind verliezen een helpende hand reiken en bijstaan in de verwerking van het immense verdriet. De vereniging bestaat uit vrijwilligers die ook lotgenoot zijn en uit ervaring weten wat het verlies van een kind betekent. Je kan bij O.V.O.K. terecht voor individueel contact, verschillende praatgroepen, een jaarlijkse landelijke dag, driemaandelijks tijdschrift ’t Vergeet-mij-nietje en andere activiteiten rond welbepaalde thema’s.

Website

Eleonoor

Eleonoor VZW schenkt je dagelijkse kost, met liefde en troost als hoofdingrediënt, wanneer je leven onverwacht een andere wending neemt.

Website

Fluistering

Fluistering is een praktijk voor psychotherapeutische begeleiding en ondersteuning van kinderen, jongeren, gezinnen en volwassenen.
Ze richten zich op emotionele pijn en breed verlies (overlijden, scheiding, ziekte, verhuis, adoptie, pleegzorg, pesten, zelfvertrouwen enz.), gezins- en opvoedingsondersteuning en groeiprocessen.

Website

Lost & Co

Lost & co ondersteunt jonge mensen na verlies. Je kan je verhaal delen met iemand die zelf weet wat het is om bv. Je kindje te verliezen. Dankzij velen kan je ook genieten van een massage, kappersbeurt of een bloemetje, zodat jij weer gaat stralen. Ook iedereen met een vraag is welkom via onze wegwijzer. Lost & Co is er dus ook voor familie of vrienden die in hun nabije omgeving verlies meemaken.

Website

Fara vzw

Fara is een vzw die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Ben je ongepland zwanger? Weet je niet wat doen na een prenatale diagnose? Maakte je ooit een keuze en heb je het er moeilijk mee? Dan is Fara er voor je. We bieden een luisterend oor en professionele begeleiding.

Website

Boven de wolken

Boven de Wolken biedt gratis professionele fotosessies aan voor sterrenouders bij het verlies van hun baby. Dit met veel respect, ervaring en liefde voor kostbare herinneringen. 

Website

Berrefonds vzw

Het Berrefonds biedt met een herinneringskoffertje, koesterkoffer, praatgroepen en nazorg steun op maat aan de ouders, broers en zussen die geconfronteerd worden met het verlies van een kindje.

Website

Met lege handen

Met Lege Handen is een zelfhulpgroep van en voor ouders van een overleden baby ontstaan vanuit de behoefte om te praten met ouders die ook een baby verloren voor, tijdens of na de geboorte.

Website

Levensadem

Levensadem ondersteunt mensen op twee domeinen. Door het geven van informatie, hulp en begeleiding voor vrouwen en paren die hun zwangerschap om welke reden ook in vraag stellen of kampen met een noodsituatie of moeilijkheden tijdens hun zwangerschap.
Daarnaast ook door persoonlijke begeleiding van vrouwen en paren bij de verwerking van miskraam, abortus of zwangerschapsafbreking om medische redenen.

Website

Elisio Vlinderpost

Elisio Vlinderpost stuurt sterrenouders drie keer per jaar wenskaarten. 

Website

Nooit vergeten

Nooit Vergeten wil het verlies van een sterrenkindje zichtbaar en bespreekbaar maken, zodat de omgeving van de ouders en onze maatschappij beseffen dat dit prachtige kindje nooit vergeten zal worden en voor altijd een wezenlijk onderdeel van het gezin zal blijven uitmaken. Om het taboe rond sterrenkindjes en babyuitvaarten in België te helpen doorbreken, ondersteunen ze sensibiliseringscampagnes en workshops voor zorgverleners en uitvaartmedewerkers.

Website

Verder dan de horizon

Verder dan de Horizon biedt kinderen, ouders, familie, vrienden, leerkrachten en zorgverstrekkers steun bij het verwerken van een afscheid.

Website

Cozapo

Cozapo is een contactgroep voor mensen die een zwangerschapsonderbreking deden na prenataal onderzoek. 

Website

Saying goodbye

Saying Goodbye wil zich als vereniging inzetten voor kinderen, jongeren en volwassenen die recentelijk of langer geleden geconfronteerd werden met het verlies van een dierbare. Jaarlijks organiseren we hiervoor allerhande activiteiten waarbij lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten in een open, vriendelijke en ongedwongen sfeer. Je kunt met ons rechtstreeks chatten hier op de website of je kunt gratis de lotgenotenlijn bellen op het nummer 0800/82 532

Website

Little quilts of life

Little quilts of life geeft ouders van een doodgeboren kindje een klein quiltje als teken van warm medeleven. Zij ontvangen dit zonder kosten, zonder verplichting, zonder verhaal. De baby wordt erin gewikkeld en de ouders beslissen zelf of ze het quiltje houden als herinnering of het meegeven met hun kindje.

Website

De stilte omarmd

 De stilte omarmd wil, vanuit een houding van respect en gelijkwaardigheid, rouwende sterrenouders en hun omgeving steun en hoop geven. Ze willen een gids zijn op weg naar openheid én verbondenheid.

Website

De veilige driehoek

De Veilige Driehoek biedt een vangnet aan wensouders en ouders voor, tijdens en na de zwangerschap.

Website

Oona Foundation

Website

De herfst kwam veel te vroeg

Website

Zorgnetwerk Sterrenkinderen

Website

Interessante boeken

Hier vind je binnenkort een overzicht van interessante boeken rond sterrenkindjes.

Boek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Boek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Boek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Heb je zelf tips voor andere ouders?

Deze lijst is ongetwijfeld niet volledig.
Ken je nog organisaties die hier een plek verdienen? Geef ze ons zeker door via huisvanhetkind@asse.be.