INTERVIEW

UiTPAS op maat van elke Assese vereniging

Ben je organisator van vrijetijdsactiviteiten in de cultuur-, jeugd- of sportsector? Dan kan jouw vereniging UiTPAS-partner worden.
In dit interview laten we drie verenigingen aan het woord die deelnamen aan het proeftraject van de UiTPAS.

  

Op de foto van links naar recht: Florence Renard (21), hoofdleiding Chiro Zellik – Roos Seys (48), penningmeester voetbalclub Asse-Zellik 2002 – Sofie De Wever (38), UiTPAS-coördinator Noordrand Asse – Joren Houtevels (23), secretaris Musicalia

Wanneer en hoe zijn jullie gestart met de UiTPAS in jullie vereniging?

Roos: Voetbalclub Asse-Zellik 2002 startte in het voorjaar van 2023, eerst met de voetbalstages. Vanaf september werd het lidgeld ook opgenomen.

Florence: Chiro Zellik stapte in 2022 in het UiTPAS-project. De passen werden verkocht tijdens de inschrijvingen. Leden die hun lidgeld betalen en in het bezit zijn van een UiTPAS krijgen jaarlijks 25 punten. Er worden ook punten gegeven tijdens diverse Chiro-activiteiten zoals weekends, kampen, … .

Joren: Ieder schooljaar koopt Musicalia voor alle leden een nieuwjaarscadeau. Dit jaar kreeg elk lid een UiTPAS cadeau.

Hoe gaat dat in zijn werk? Kloppen leden met een UiTPAS bij jullie aan of verkopen jullie er zelf?

Roos: Wij kregen concrete vragen van potentiële leden. Zij kochten eerst een UiTPAS aan een verkoopbalie, waarna wij hen verder helpen. Intussen hebben 35 leden zich via het UiTPAS-systeem ingeschreven.

Florence: Wij verkopen zelf passen tijdens ons inschrijfmoment. We merkten dat er het voorbije jaar minder passen werden verkocht, omdat veel leden al een pas hebben.

Joren: Musicalia is een feitelijke vereniging die een deeltijdse opleiding musical aanbiedt aan kinderen, tieners en volwassenen. Concreet kochten wij zo’n 130 passen voor al onze leden. Een investering, maar zo hopen we iedereen de kans te geven lid te worden van onze vereniging. Kinderen die het financieel moeilijker hebben, kunnen via de UiTPAS een korting op het inschrijvingsgeld krijgen. Op die manier kunnen ook zij genieten van onze deeltijdse opleiding.
We hebben vooral gekozen om deze UiTPAS cadeau te doen, om van Musicalia een veilige plek te maken, of ze nu rijk of arm zijn. We hebben de afgelopen 10 jaar ook al meermaals het inschrijvingsgeld gehalveerd voor enkele leden. We merken dat een aantal geïnteresseerden enorm veel potentieel hebben en genieten van ons vak, maar misschien niet de middelen hebben om zich in te schrijven. Vroeger moest onze vereniging zo’n korting voor leden volledig zelf financieren, maar door aan te sluiten bij de UiTPAS komt de gemeente hier voor 40% tussen.

Wat vinden jullie sterk aan het UiTPAS-verhaal. Waarom zijn jullie zelf ingestapt?

Roos: UiTPAS is een fijn concept om iedereen de kans te geven om te proeven van het vrijetijdsaanbod, of dat nu cultuur, sport of wat dan ook is. Het kansentarief zorgt er bovendien voor dat ook kinderen of jongeren waarvan de ouders een lager inkomen hebben toch kunnen deelnemen aan die belangrijke naschoolse activiteiten. Dat is ook net waar voetbalclub Asse-Zellik 2002 voor staat: wij willen een leuke voetbalclub zijn die iedereen kansen geeft om sociaal en sportief te ontwikkelen.

Was er iets dat jullie tegenhield?

Florence: Hoewel we meteen veel sympathie hadden voor dit project, hebben we even de financiële kost voor de uitwerking van het project in overweging moeten nemen. Voor jeugdverenigingen worden de prijzen van activiteiten en weekends reeds tot een minimum beperkt, en deels gefinancierd door verzamelde fondsen tijdens evenementen. Dit maakt het soms uitdagend om reserves op te bouwen. Er was echter een bepaalde kost verbonden aan onze deelname aan het project. Wel merken we dat het aantal inschrijvingen met een kansentarief meevalt. Hierdoor blijft het voor ons als vereniging financieel haalbaar om dit project te ondersteunen.

Roos: Wij hebben wel getwijfeld of we voor het lidgeld ook het kortingstarief zouden aanbieden, maar finaal heeft het volmondige bestuur zijn akkoord gegeven. De twijfel die we hadden was dan voornamelijk vanuit het financiële aspect: heel wat vereniging worstelen al om financieel rond te komen, zonder daarvoor onze leden zwaarder financieel te moeten belasten.
We hebben op dit moment een 35-tal leden met kortingstarief die bij ons spelen. Dat is toch niet weinig. We spreken toch over 8,5% van onze jeugdspelers, wat een behoorlijk bedrag van ons budget opslorpt. Anderzijds moet ik ook zeggen dat een aantal van de spelers met kortingstarief reeds meerdere jaren actief is in onze club, en dat het de voorbije jaren ook dikwijls een strijd was om hun lidgeld volledig te ontvangen. Het financiële aspect speelt dus zeker een rol, maar mag niet doorslaggevend zijn om de betrokken kinderen of jongeren hun voetbal te ontzeggen. Op die manier helpen we hen immers ook om op verschillende vlakken mee te integreren, niet enkel sportief, maar ook op vlak van taal, sociale vaardigheden, en zoveel meer.

Joren: Voor ons was de keuze snel gemaakt. We wilden heel graag mee in dit project stappen en zo één van de trekkers van het UiTPAS-verhaal zijn. Eerst was er een beetje de vrees dat dit veel tijd in beslag zou nemen in onze al goed gevulde agenda, maar dit valt goed mee. We krijgen een goede ondersteuning van Sofie De Wever (UiTPAS-coördinator Asse). Ze is onze perfecte coach en nam de administratieve taken op zich, waardoor wij enkel een lijst met gegevens moesten doorsturen. Er is ook een zeer handig computerprogramma waarin je alles makkelijk kan opvolgen.

Hebben jullie nog een tip voor andere verenigingen? Waarom zouden zij ook van start moeten gaan met de UiTPAS?

Roos: Ik zou het vooral fijn vinden mochten er steeds meer verenigingen in het UITPAS-verhaal stappen, om zo niet enkel het sportief en cultureel aanbod uit te breiden voor de betrokken gezinnen, maar ook de financiële spreiding te krijgen. Ik kreeg bijvoorbeeld de vraag van een mama, wiens kind actief is bij een andere voetbalclub in Asse, of ze het UiTPAS-kortingtarief bij ons kon krijgen. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat de verenigingen die zich hiervoor wel engageren clubs met enkel UiTPAS-leden worden. Ook die gezinnen moeten de kans krijgen om zich in te schrijven in de vereniging van hun voorkeur. Bij deze een warme oproep.

Florence: Mochten er twijfels bestaan over de aanpak, de administratie of wat dan ook, dan kan ik enkel aanraden om in gesprek te gaan met coördinator Sofie. Zij helpt om op maat van jou verenging aan de slag te gaan.

Joren: Leden met een kastentarief betalen zelfs slechts 20 procent, de overige 80 procent wordt gelijk verdeeld over de vereniging en de gemeente. Zo betaal je als vereniging dus zelf nog 40 procent. Ik raad elke vereniging aan ook in te stappen in dit project. Je toont op die manier dat iedereen, ongeacht afkomst, thuissituatie, financiële situatie of wat dan ook, bij jullie terecht kan.

Contact

Heb je een vraag over de UiTPAS? Wij helpen je graag verder!

Kom langs in één van onze verkooppunten
of stuur een mailtje naar uitpas@asse.be.

02 452 47 60
Contactpersoon: Sofie De Wever